Behöver hjälp och råd!

Svar

Grimuald Ämne Behöver hjälp och råd! Skrivet:
År 2003 upptäckte en magläkare efter en gastroskopi att jag hade 8 fråtskador på matstrupen. Då fick jag rådet att äta Lanzo 30 mg och det hade genast effekt och jag kände mig bättre redan efter en vecka. Eftr en tid genomfördes en ny gastroskopi och då kunde magläkaren konstatera att frätskadorna hade läkt och då fick jag rådet att fortsätta med en underhållsbehandling med Lanzo 15 mg som jag också gjorde. I augusti 2010 fick jag dock problem. Medicinen, Lanzo 15 mg, som jag ordinerats att ta till natten fungerade inte längre som den skulle. Magsyraproduktionen ökade och jag fick med sura uppstötningar och då särskilt halsbränna med ont bakom bröstbenet. Och detta trots daglig behandling med Lanzo 15 mg. Jag kontaktade då läkaren igen och genomgick en gastroskopi i höstas. Där fick jag beskedet inga anmärkningar med tillägget att man kunde konstatera ett diafragmabråck. Jag påtalade problemet med Lanzo och fick beskedet att prova Omeprazol 20 mg istället vilket jag gjorde en vecka. Jag märkte inte av någon förbättring så jag återgick till Lanzo 15 mg. Eftersom besvären successivt tilltog under vintern så tog jag kontakt med läkaren igen och vi kom överens att jag kunde prova med Lanzo 30 mg som jag har provat nu i en månads tid och även denna dos har ingen effekt. Jag har konstant smärta bakom bröstbenet, har halsbränna, har mest problem på morgonen och kan även vakna på nätterna pga halsbränna och smärta bakom bröstbenet.

Situationen är inte rolig eftersom den påverkar aptiten och man har sällan lust att äta. Ofta känner jag mig illamående direkt efter måltid och jag har gått ned 10 kg i vikt sedan i höstas.

Det jag undrar är hur man ska hantera en sådan här situation. Lanzo verkar inte fungera på mig längre. Om det inte går att förhindra att magsyra kommer upp i matstrupen och förstör den vad har man då för framtidsutsikter ?

Finns det någon som kan bekräfta att smärta bakom bröstbenet kan orsakas av frätskador på matstrupen ?

systeryster Skrivet:
Jag hade en del magsyra problem vid en giardiainfektion för ett antal år sedan, annars har jag ingen erfarenhet av detta problem. Vet dock lite grand om medicin. Jag fick då omeprasol som inte funkade. fick sedan Nexium och det verkade kanonbra på mig. Föreslå doktorn att prova det kanske, det kanske hjälper bättre på dig med? Jag provade även gaviscon, det som lägger sig som ett lock över maginnehållet. Flaskan spydde jag av men tabletterna kunde jag tugga och få imig. De funkade ihop med nexium för mig.
Nexuim finns bara med recept. Gaviscon kan man ju köpa utan det.
Hoppas du får rätsida på dina problem och blir bättre!
Grimuald Skrivet:
Tack för svar!
Jag gillar inte att självmedicinera och experimentera med olika mediciner och blir skrämd när läkare uppmanar en att själv på egen hand komma fram till vad som passar. Gaviscon känner jag till och även nexium, nexium verkar dock vara extremt dyrt. Jag har dessutom ej hittat någon information om hur man kan blanda olika mediciner. Kan man ta Lanzo och Gaviscon tillsammans och vid vilken tidpunkt. På bipacksedeln står att Lanzo fungerar bäst på morgonen och före måltid men den verkar även under hela dagen. Jag fick själv förskrivet att ta Lanzo till natten vilket jag har gjort i 8 år. Dessutom har jag läst att man kan kombinera Lanzo med H2-receptor-blockerare som man då tar till natten om man har besvär på natten. Jag har uteslutande endast besvär nattetid även om jag för jämnan har ont i bröstet, förmodligen bakom bröstbenet. Tycker också att det är väldigt svårt att få någon information kring detta då det verkar vara väldigt vanligt förekommande ute i samhället. Enligt läkare antas flera miljoner i vårt land ha diafragmabråck till exempel men jag har inte någonstans sett någon information om kostråd som är lämpliga vid just diafragmabråck och tillstånd som refluxesofagit. Jag får ändå tacka för sympatierna. Man känner sig i allmänhet rätt ensam i vardagen med dessa problem och missförstådd. Vården verkar inte ha tid för patienter med denna typ av problem.
systeryster Skrivet:
Nexium är väldigt dyrt ja, tror det kostar närmre 10 kr per tablett. Förstår om du hellre vill få doktorns rekommendationer, men det går ju att fråga vad han/hon tror om andra mediciner och kombinationer av dem. Ibland kan man ju påminna läkare om mediciner och fråga dem vad de tror om dem.
Jag har ofta fått prova mig fram ang tarminflammation och vad som hjälper eller mildrar symptomen, men har som sagt ingen vidare erfarenhet av dina problem så jag kan inte uttala mig där. Har däremot en hel del erfarenhet av att vården inte lyssnar på en eller att man ofta slussas runt bland stressade läkare så man aldrig får den där kontinuerliga kontakten med en och samma läkare så man kan få bra och adekvat hjälp. Verkar som det är allt vanligare att det är på det, sorgliga, viset.
guppi Skrivet:
Gammalt inlägg men jag har tagit omeprazol sen i februari och tycker inte det hjälper särskilt bra. Förr om åren när jag fick lindriga magkatarrer tog jag nexium och var bra på två veckor. Tror absolut att nexium är MYCKET bättre än omeprazol (som ju säljs utan recept t.o.m.). Jag har kombinerat omeprazol och gaviscon men gavisconet tycker jag är vidrigt och istället för att känna halsbrännan åka hiss i halsen så kände jag gavisconet åka hiss, så det hjälpte inte mig iaf. Jag ska prata med min läkare om att få testa nexium igen - spelar ingen roll vad det kostar om det nu kan hjälpa!

Tillbaka

Du är inte inloggad

Du måste logga in för att kunna skriva i detta forum

Registrera en användare