IBS - ont i vänster sida, stämmer det?..

Svar

arwendog Ämne IBS - ont i vänster sida, stämmer det?.. Skrivet:
Hej!

Jag är en 39-årig tjej som sedan minst 1 år tillbaka haft problem med bl a magen. Jag har mest ont i vänster sida. Har hela tiden trott att det är äggstockarna jag har ont i men efter flera gynekologundersökningar där allt sett bra ut så fick jag frågan om jag kollat magen. Jag får ont nere i vänster sida och det strålar upp i magen. Har även en molande värk till och från varje dag uppe på vänster sida under revbenen. Har svullen mage, mår illa till och från, oregelbundna toalettbesök (ibland varje dag, ibland går det 2-3 dagar mellan besöken), oftast hård i magen.
Jag har genomgått rektoskopi och koloskopi - allt bra förutom att jag har inre hemorojder. Misstanke om känslig tarm. Jag har gjort datortomografi för att kolla organen i magen - och det såg bra ut. Trots detta är jag orolig att man missat ngt. Skall jag be om fler undersökningar? Har bytt husläkare då min förra tyckte att jag blev för jobbig... Men det ÄR jobbigt att ständigt känna av magen + ha ont i huvudet och inte få en konkret diagnos.

Jag är jättetacksam för alla synpunkter och kommentarer för det här är så jobbigt att gå omkring och tänka på och oroa sig för.

Mvh/Arwendog

bellanova Skrivet:
Hej! Jag är ju ingen läkare men jag tycker det låter som IBS om de undersökt med både rektoskopi, koloskopi och även datortomografi och inte hittat något. Har du ont i vänster sida så är det tjocktarmen som smärtar vilket är vanligt vid IBS. De med IBS har också ofta huvudvärk.
Har de även kollat med avföringsprov om du har inflammation i tarmen eller tagit glutenprov? Har du kollat om du tål laktos med hjälp av belastningsprov?
Jag tycker du ska stå på dig och kräva en diagnos, kan du inte be om att få remiss till medicin/magtarm mottagningen på ditt sjukhus? Husläkare är ju ofta inte så jätteinsatta i någon sjukdom, de ska kunna lite om mycket.
Jag vet hur det är att inte veta vad man lider av, man blir ju tokig....Själv fick jag min IBS diagnos först när jag var 24 men började få problem med magen redan i 7-års åldern.
Har du IBS finns ofta mycket att göra för att lindra sina symtom, det gäller bara att prova sig runt med olika mediciner, hälsokost, titta över sin kost, avslappningsövningar m.m m.m

Hoppas det löser sig för dig!!!

Jessica Jansson Skrivet:
Hej på er. Det låter som IBS om jag får säga min mening, men å andra sidan vad låter INTE som IBS idag? Allt verkar hamna under den kategorin (fel!).
Har själv väldigt ofta ont i vänster sida, jag lider av en invagination och har en nervskada på tunntarmen. Har så stora problem att jag inte klarar av en normal vardag och ska inom kort genomgå en opereation där de sätter in en form av dränage, eller en "knapp på magen" för att försöka komma runt problemet.. var väldigt skeptisk till detta i början jag har verkligen fått testa allt eftersom jag går hos specialist i sthlm som forskar på detta... botox, licenspreparat, hypnos, avslappning, muskelfunktionstester, nervtester, manometrier, röngen av alla slag, utandningsprover, kamerakapslar... tja allt. Ingen verkar veta hur det blivit som det blivit eller hur jag ska bli bra men nu kan jag bara hoppas denna lilla ventil skall underlätta min vardag. Mitt råd: GE DIG INTE förrän du får svar och råd om vad du ska göra och vad du kan göra. Ev behöver du bara göra någon lättare förändring i din kost/vardag ev behövs nåt större ingrepp.. kämpa på!
asteri Skrivet:
Jag har också gjort koloskopi men den var u.a. Det var inte förrän jag gjorde en kapselendoskopi som man hittade Crohnsliknande sår i tunntarmen. Nu senast gjorde jag en tunntarmsendoskopi(dubbelballong- endoskopi) med en dubbel-ballong vilket gör att man kan komma längre upp i tunntarmen. Man har tagit biopsier men provsvaren har inte kommmit än. Men min läkare sa att det tyder på att jag har Crohns.

Kosten är väldigt viktig. Själv har jag gått över till en semi-paleolitisk kost(stenålderskost) vilket har hjälpt mig lite grann. Det innebär att man utesluter socker, mjölk, gluten...etc och att man enbart använder oraffinerade produkter.

Och undvik att stressa. Låt saker få ta lite längre tid.

Som sagt: ge inte upp och fortsätt att gå till andra läkare om du inte är nöjd med din nuvarande läkare. Det är väldigt viktigt att du hittar en läkare som tar dig på allvar!

arwendog Skrivet:
Tack alla för era svar! Ni skall bara veta vad det betyder mycket för mig att få höra andras synpunkter och erfarenheter.

Sedan 2 veckor tillbaka äter jag Inolaxol och det har i alla fall fått den effekten att jag går i princip varje morgon på toaletten. De dagar jag jobbar funkar det inte alltid = stressigare. Men att få gå på toaletten känns som en gudagåva - jag får nästan ett lyckorus! Men att varje kväll se höggravid ut är dock inte kul...

Det där med stenålderskosten vill jag lära mig mer om. Man har inte kollat gluten eller laktos. Kan man själv testa och utesluta viss mat? Hur noga skall man vara, behöver man lusläsa allt man äter?

/Therese

asteri Skrivet:
Här finns en bra artikel om stenålderskost:

http://www.nt.se/arkiv/2005/06/27/Reportage/2219551/Sten%E5lderskost----den-nya-flugan.aspx

Själv är jag väldigt noga med enbart äta oraffinerade produkter. Har också skippat socker och salt...

LadyDi Skrivet:
Känner verkligen igen mig i dina problem! Var själv på ett flertal gyn.undersökningar p.g.a. smärta i nedre delen av buken, åt vänster sida! Har gått igenom både gastro- och koloskopi + en MASSA prover. Har nu äntligen fått en diagnos, IBS. Tycker det låter som om du kan ha detsamma. Kontakta en specialist (gastroenterolog), de kan verkligen det här med magar!
Cattis Skrivet:
Hej! Samma problem här. Varit sjuk sedan jag var i 5 år. Fått min diagnos nu, 47 år. Jag har en skicklig läkare på Huddinge. Han är inte där så ofta. Så jag får jaga honom. Men, det är värt guld att prata med honom. Mitt råd är åter igen. Prata med din läkare, gå långsamt fram, begär att få gå utbildningar om kost. Gå ner i tid med ditt arbete. Tänk på att du ska orka länge. Lycka till!
bo Skrivet:

Testa njuren!

Tillbaka

Du är inte inloggad

Du måste logga in för att kunna skriva i detta forum

Registrera en användare