vad ska man undvika att äta?

Svar

lillmalin Ämne vad ska man undvika att äta? Skrivet:

Hejsan

det finns många bra tips på forumet angående vad man ska/kan äta.

Jag söker tips på vad man inte kan/bör undvika att äta?

tess00 Skrivet:

Om jag vore dig och var riktigt intresserad skulle jag läsa massor på intenet, skapa mig en egen uppfattning. Ta kontakt med någon som arbetar med biomedicin och som är van att hjäpa människor i samma sits som dig. För mig haqr det varit guld värd iaf.

hundtok Skrivet:

Det verkar vara väldigt individuellt, men generellt ska man undvika fet mat.

MadeleineLouise Skrivet:

undvik mjölk, gluten, kött, stekt mat, eveuntuellt matoljor, frukt, eventuellt bär, eventuellt fisk speciellt om den är odlad, godis, läsk, kakor, tillsatser i maten, färdig lagad mat, eventuellt ris/potatis, eventuellt undvik färdig rismjölk/havremjölk/sojamjölk osv....prova dig fram vad du tål och inte tål

läst Annika Lagerhorns bok?

MadeleineLouise Skrivet:

undivk tomat , cahmpingjoner, svamp

MadeleineLouise Skrivet:

undvik korv, skinkapålägg, griskött

bäst verkar vara kokt kyckling

undvik starka kryddor eller kryddor med smakförstärkare och glutamat

lillmalin Skrivet:

tess00: Tack! Har du tips på några bra sidor att läsa? tycker inte jag hittar nått relevant (söker antagligen på fel saker).

hundtok: Jo, det har jag också hört att det ska vara. Tänkte om jag kunde få lite tips på vad andra undviker så att jag kan prova mig fram och se vad jag tål och inte.

MadeleineLouise: Tack för dina fina svar! Nu ska jag testa mig fram lite och se om något gör att jag mår bättre eller sämre. Är ny vad gäller inflammation i tarmen så jag har en lång väg kvar innan jag kan veta vad jag tål eller inte. Dina tips är guld värda! Man måste ju börja någonstans.

tess00 Skrivet:

Nä klart du inte söker fel :-)

Har du testat och tagit bort något förut? Vad är syftet med att ta bort mat för din del? På vilket sätt vill du må bättre?

Några sidor som jag inspireras av är http://undervarttak.blogspot.se/

http://www.primallife.se/

http://tinasmagmat.se/

karlhulten.se

Hoppas du hittar något intressant:-)

MadeleineLouise Skrivet:

dessa tycker jag är bra:

http://www.kostdemokrati.se/wp-content/uploads/UC.pdf

www.smartamaten.se

www.tinasmagmat.se

bäst att äta tycker jag är kokt/ ugnskokt kyckling , ångkokade grönsaker, quinoa, (eventuellt om du tål ekologiskt ris eller kokt potatis)

en del tål inte havre, men tål man havre ska man ju äta det.

mvh madde

MadeleineLouise Skrivet:

glutenfri pasta är bra att äta för oss, vi använder märket shär

MadeleineLouise Skrivet:

näringsrikt och bra att äta som fungerar för oss:

egen sötmandelmjölk

hirsgröt gjord på glutenfria hirsflingor och sötmandelmjölk och vatten med lite kanel och äta ihop med kokta bär om man tål bär / min son tar proviva jordgubb till då han tål den

ugnspannkaka sonen tål havre, så använder havremjöl och ägg och sötmandelmjölk till det

kikärtor som du sköljer i vatten och skalar av

kikärts och kycklingburgare gjorda på 1 ägg

råa grönsaker är de vi använder: skalad gurka och finriven morot

mvh madde

MadeleineLouise Skrivet:

te dricker vi inte så mycket av

grönt te tror jag inte är bra vad jag läst

men har hört att rött te ska vara bra, men aldrig provat

min son tål inte te så bra, så vi dricker just nu inget te

juicer är inte bra

sonen dricker mycket proviva och vatten

jag dricker bara vatten, ibland med citron/ lime i (inte alla tål citrusfrukter men jag tål dem bra, även grape tål jag och några andra frukter när jag är symtomfri)

MadeleineLouise Skrivet:

sötmandelmjölk-gräddesås är gott

avokadodressing är gott

grönsaker i ugnen eller ångkokta är gott

kokt ägg kan vara gott med lite salt på om du tål ägg om du är symtomfri kanske du tål det

jag tål lite passerade tomater på pappersförpackning, men sonen tål inte detta, så det kan vara olika.

Jag märker att man tål mer mat ju längre tid som man är symtomfri

MadeleineLouise Skrivet:

tips.

majskrokar är gott, men försök hitta utan solrosolja, då denna olja är inte bra för tarmen, majskrokar gjorda med rapsolja kan fungera men äta inte för mycket

och risbröd OLDA är goda och fungerar bra att äta

MadeleineLouise Skrivet:

kokosfett är det några som mår bra av

och kokosmjölk mår några bra av att äta

dock tål inte jag och sonen kokosmjölk eller kokosfett

MadeleineLouise Skrivet:

man kan behöva tillskott av kalciumtabletter /D3

om man inte tål havremjölk/rismjölk/sojamjölk

gärna utan sötningsmedel, finns bra tabletter/kapslar

mjölkfritt smör tål inte jag men sonen tål det där finns d vitamin i det.

järnrik mat finns i kikärtor, hirsflingor, lite i sötmandelmjölk, havremjöl /bovetebröd lingon/ något annat berikat bröd du tål,

mitt val vegetarian tar jag och den tabletten verkar ok för mig, med järn , kalcium , b12 osv.

kan vara bra prata med en dietist som är insatt i mag och tarmsjukdomar

MadeleineLouise Skrivet:

lättast är att börja med en begränsad kost, skonkost, kokt mat för att läka tarmen, sen prova ett livsmedel i taget för att se om du reagerar på detta livsmedel,

medicinen kan göra det svårt att veta vad du tål och inte tål men fortsätt ta medicinen som läkaren sagt, och se om du blir bättre förhoppningsvis kan du fortsätta vara bra sedan när du ska trappa ner medicinen.

om det är något du inte tål kan medicinen läka tarmen ihop med skonkost

det går att läka tarmen med endast skonkost om du endast får lite symtom av det du inte tålde

så här har jag arbetat med min tarm och med min sons tarm för att få oss symtomfria, medicinfria och för att få veta vad vi tål och inte tål

så har vi kämpat med maten.

kalcium finns i kikärtor, sötmandelmjölk, mycket i grönkål finns fryst man kan köpa

MadeleineLouise Skrivet:

har ni läst om tillsatsen citronsyra i maten? det är inte gjort på citroner som man tror, utan gjort på mögel och bensen, och kan vara allergiframkallande, finns i mycket mat, tandkräm, proviva, osv...

MadeleineLouise Skrivet:

mjölkfritt smör är inte bra, sonen har slutat med detta nu.

kokt mat skonkost är så bra! att börja med en begränsad kost tror jag är viktigt för att veta vad man tål och inte tål.

grönsaker och kyckling är bäst!

ägg kan vi äta när vi är symtomfria, men inte för mycket av det.

MadeleineLouise Skrivet:

probiotika och D3 är mycket bra , hjälper oss bra.

Gå till sida: 1, 2, Nästa

Tillbaka

Du är inte inloggad

Du måste logga in för att kunna skriva i detta forum

Registrera en användare