Svårt jämföra priser på mediciner utanför högkostnadsskyddet

Patienter som har receptbelagda mediciner som inte ingår i högkostnadsskyddet har svårt att jämföra priserna på medicinen mellan olika apotek. Det tog Sveriges Radios (SR:s) program Plånboken upp i dag.

Publicerad 8 januari 2014

SR:s program Plånboken rapporterade i dag om att man med stor svårighet har möjlighet att kunna jämföra priser på receptbelagda läkemedel som inte ingår i högkostnadsskyddet. De medicinerna prissätts inte centralt via Tandvårds och läkemedelsförmånsverket (TLV), och apoteken kan därför sätta priset på dem själva. Men information om vilket pris som är aktuellt på olika apotek har visat sig vara svårt att få tillgång till.

Problemet drabbar patienter som behöver läkemedel utanför högkostnadsskyddet, som kan behöva råka på stora prisskillnader för sin medicin - utan att enkelt kunna veta om deras förskrivna läkemedel gått att få billigare på ett annat apotek.

På plats i studion var Mikael Hoffman, läkare och chef för stiftelsen NEPI (som arbetar för bättre läkemedelsinformation), och Sofia Wallström, generaldirektör på TLV. Ansvariga politiker närvarade dock inte vid sändningen, trots förfrågan från Plånbokens redaktion.

I programmet framgick att många läkare gärna vill kunna se vilket apotek som erbjuder receptbelagda mediciner utanför högkostnadsskyddet, för att hjälpa sina patienter. Men Mikael Hoffman vittnade om att apoteken istället verkar fokusera på utbyte av läkemedel, snarare än att diskutera problemet med svåråtkomlig information om priserna. Samtidigt upplever han att politikerna inte varit beredda på den snabba utveckling av apoteksmarknaden som skett - men svar från politikerna gick tyvärr inte att få i programmet, eftersom ingen politiker deltog vid sändningen.

Läs om och lyssna på programmet Plånboken från 8 januari på SR:s hemsida här. (Obs! Öppnas på ny sida.)

Senast uppdaterad den 8 januari 2014

Kontakta sidansvarig

Dela ut via sociala medier

Kontakta sidansvarig

Fyll i detta formulär för att skicka ett e-postmeddelande till sidansvarig.